Κεφάλαια κίνησης σε επιχειρήσεις από το ΕΤΕΑΝ

Κεφάλαια κίνησης σε επιχειρήσεις από το ΕΤΕΑΝΤης Ευγενίας Τζώρτζη / [email protected]Η δυνατότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω του ΕΤΕΑΝ και για κεφάλαια κίνησης αποτελεί μια από τις βασικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την απεμπλοκή των κονδυλίων που έχουν δεσμευθεί και δεν φθάνουν στις επιχειρήσεις.
Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των τραπεζών, οι οποίοι προτείνουν την απεμπλοκή του 1,2 δισ. ευρώ που έχει δεσμεύσει το ΕΤΕΑΝ για δάνεια με επενδυτικό στόχο και τη διάθεση του ποσού αυτού και για κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις.
Τα κεφάλαια κίνησης θα πρέπει να είναι αποδεδειγμένου σκοπού, δηλαδή να συνοδεύονται με τιμολόγια που θα πιστοποιούν ότι διατίθενται για την πληρωμή πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, ενοικίων κ.ά.
Η πρόταση είναι συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία και θα επιτρέψει τη στοχευμένη ενίσχυση των επιχειρήσεων, το βασικό πρόβλημα των οποίων είναι η έλλειψη ρευστότητας.
Στη συνάντηση τέθηκε συνολικά το θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας, δηλαδή των επιχειρήσεων και των μεγάλων έργων (αυτοκινητόδρομοι και έργα ΣΔΙΤ).
Το υπουργείο επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να αναθέσει στις τράπεζες την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων που κατατίθενται στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.
Στην ίδια λογική προσανατολίζεται στην αλλαγή του νόμου, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρος από τη χορήγηση φοροαπαλλαγών στην απευθείας ενίσχυση των επιχειρήσεων.
Στο επίκεντρο παραμένει, άλλωστε, το πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη διοχέτευση των ποσών που έχει υπογράψει με τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αλλεπάλληλες παλινωδίες αποδίδονται στην καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και στον κίνδυνο που εξακολουθεί να διατρέχει η χώρα και αναμένεται να εκτονωθεί με τη δημοσίευση της έκθεσης της τρόικας.
Πρόγραμμα
H Alpha Bank επελέγη έπειτα από μειοδοτικό διαγωνισμό από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) για να προωθήσει τη δράση Γενική Επιχειρηματικότητα, σε συνεργασία με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ). Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε κοινό ταμείο συνολικού ποσού 300 εκατ. ευρώ με τη συνεισφορά εκ μέρους της τράπεζας ποσού 200 εκατ. ευρώ και του ΤΕΠΙΧ 100 εκατ. ευρώ. Μέσω του Ταμείου θα χρηματοδοτούνται με ευνοϊκούς όρους (χαμηλότοκα δάνεια) επενδύσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στον επενδυτικό νόμο και στην κατηγορία Γενική Επιχειρηματικότητα, και το αιτούμενο δάνειο αφορά το χρηματοδοτικό σχήμα της ενισχυόμενης επένδυσης. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 27 Σεπτεμβρίου.