Ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός της Eurovision 2019 περιμένει τιμωρία για την απεικόνιση της παλαιστινιακής σημαίας της Ισλανδίας

Η εμφάνιση της Ισλανδίας στο Eurovision θα μπορούσε να τιμωρηθεί από τους διοργανωτές για μη εξουσιοδοτημένη επίδειξη της παλαιστινιακής σημαίας κατά τη διάρκεια του μεγάλου τελικού, δήλωσε ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας.
Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψηφοφοριών του τελικού της Κυριακής, τα μέλη του εκλεκτικού ισλανδικού πανκ συνασπισμού Hatari κράτησαν παλαιστινιακές σημαίες μεγέθους κασκόλ.
Ο τραγουδιστής Klemens Nikulasson Hannigan έκανε ένα σημάδι V για τη νίκη, προκαλώντας boos από πολλούς στο κοινό του Τελ Αβίβ.
Σε προηγούμενες παρατηρήσεις του στον ιστοχώρο του wiwibloggs της Eurovision, ο Hannigan είχε επικρίνει τους οικισμούς του Ισραήλ και αυτό που περιέγραψε ως «απαρτχάιντ» του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Η απεικόνιση σημαίας, που αλιεύτηκε για λίγο στον ζωντανό τηλεοπτικό αναμεταδότη του διαγωνισμού των 41 χωρών, σηματοδότησε τη μόνη διακοπή μιας εκπομπής που είχε επικεντρωθεί στα αιτήματα κατά του Ισραηλινού μποϊκοτάζ και επέσυρε μια ρητή επίπληξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών (EBU) .
"Οι Ισλανδοί θα τιμωρούνται προφανώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Εκπομπών, η οποία δεν είναι πραγματικά ανεκτική για όσους παραβιάζουν τους κανόνες της", δήλωσε στον Ynet TV ο Eldad Koblenz, διευθύνων σύμβουλος του ισραηλινού ομολόγου της EBU.
Ένας εκπρόσωπος της EBU αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα, λέγοντας ότι το θέμα ήταν υπό συζήτηση.
Οι κανόνες της EBU επιτρέπουν τον αποκλεισμό των διαγωνιζομένων που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις για "μη πολιτικό γεγονός".
Σε ερώτηση ποιες άλλες κυρώσεις θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «στο παρελθόν υπήρξαν οικονομικές κυρώσεις για παραβιάσεις των κανόνων», αλλά δεν εξέτασε αυτές τις περιπτώσεις ή ποσά.
Το τραγούδι Hate Will Prevail του Hatari, κατά τη διάρκεια του οποίου οι καλλιτέχνες με επένδυση από δέρμα και λάτεξ έτρεξαν γύρω από μια σφαίρα με σχήμα χειροβομβίδων, καθώς οι φλόγες πυροβόλησαν από τη σκηνή, τελείωσε 10ο από τους 26 φιναλίστ, ένα σημείο πίσω από την Kate Miller-Heidke της Αυστραλίας.
Η εμφάνιση της σημαίας τους δεν εντυπωσίασε την παλαιστινιακή εκστρατεία για το ακαδημαϊκό και πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ, η οποία παρότρυνε τις χώρες να αποφύγουν το Τελ Αβίβ.
Ο κ. Koblenz ήταν πιο αισιόδοξος για μια πολιτική εμφάνιση της Madonna, της οποίας η πολύ-αναμενόμενες, δυο τραγουδιστικές εμφανίσεις στον τελικό χαρακτήριζαν δύο εφεδρικούς χορευτές, με ισραηλινές και παλαιστινιακές σημαίες στις πλάτες τους, περπατώντας σε μια αγκαλιά.