Μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι η οξεία διάρροια. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά έως 5 ετών χάνουν την ζωή τους εξ αιτίας της. Το κλειδί για την αντιμετώπισή της είναι η επαρκής επανενδυάτωση. Μπορεί η λύση να βρεθεί χάρη στα κακά των νεογέννητων μωρών;
Ερευνητές του πανεπιστημίου Flinders στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι αν συνδυαστούν ορισμένα ανθεκτικά άμυλα (δηλαδή άμυλα που έχουν υποστεί πέψη στο λεπτό έντερο, αλλά είναι διαθέσιμα για ζύμωση από τα βακτήρια του παχέος εντέρου) με λύσεις επανενυδάτωσης του στόματος, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των επιπτώσεων της αφυδάτωσης σε άτομα με οξεία διάρροια, καθώς διευκολύνεται η επαναρρόφηση νερού από τον οργανισμό.
Οι ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν εάν τα κακάκια των μωρών περιέχουν τα απαραίτητα βακτήρια, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαδικασία της επανενδυάτωσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα νεογέννητα μωρά έχουν διαφορετικά βακτήρια από τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες, ενώ είναι περισσότερο επιρρεπή στη διάρροια.
Για να διαπιστώσουν όμως αν αυτή η βακτηριακή διαφορά μπορεί να κάνει τη... διαφορά και στην πράξη, οι ερευνητές του πανεπιστημίου Flinders ζητούν από γονείς να δωρίσουν τα κακά των μωρών τους συμβάλλοντας στην εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας. Οι μόνες προϋποθέσεις είναι τα (νεογέννητα) μωρά να μην γεννήθηκαν πρόωρα και να μην έχουν αρχίσει να αφήνουν στερεά υπολείμματα. Αργότερα, όμως, όταν το μωρό θα αρχίζει να βγάζει και στερεά, θα ζητηθεί από τους γονείς και δεύτερο δείγμα.
Όμως ακόμη κι αν δεν βρεθεί το συγκεκριμένο εκείνο βακτήριο, που θα διευκολύνει στην καταπολέμηση της οξείας διάρροιας των παιδιών, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι η έρευνά της ενδεχομένως ν' ανοίξει νέους δρόμους στην αναγνώριση της επιστημονικής αξίας της επονομαζόμενης "μικροβιολογικής οικολογίας του ανθρώπινου σώματος" και ότι ενδεχομένως να βρεθούν λύσεις για άλλα θέματα, όπως η παχυσαρκία, οι αλλεργίες, η καλύτερη προστασία του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος κλπ. Λέτε το μέλλον της ιατρικής προόδου να κρύβεται στα κακάκια των μωρών;